NC Investment rusza z nowym budynkiem

Dodano 15 listopada 2017




WIZ 03 od wschodu

Pod koniec grudnia br. ruszy budowa kolejnej stołecznej inwestycji mieszkaniowej holdingu NC Investment. Będzie to budynek mieszkalny na Bemowie przy ul. Gen. Tadeusza Pełczyńskiego 20C. Obiekt zaprojektowała pracownia architektoniczna MAAS Projekt. Generalnym wykonawcą będzie firma NC Construction. Inwestycja uzyskała już ostateczne pozwolenie na budowę.

Obiekt zaoferuje 35 mieszkań na siedmiu kondygnacjach nadziemnych. Część garażowa zajmie dwie kondygnacje podziemne. Powierzchnia użytkowa mieszkań wyniesie 1811 m². Największe z nich będą miały 90 m². Konstrukcja budynku umożliwia daleko idące zmiany układów funkcjonalnych na poszczególnych kondygnacjach. Dzięki temu ostatnie, szóste piętro daje możliwość stworzenia penthouseꞌu o powierzchni co najmniej 260 m².

Stronę handlową inwestycji opisuje manager projektu z ramienia NC Investment Eryk Zieliński: -Już od chwili pokazania budynku na targach mieszkaniowych cieszył się on bardzo dużym zainteresowaniem. Obecnie mamy 20 proc. zarezerwowanych lokali. Sprzyjają temu charakterystyczne cechy budynku, w tym m.in. wielkość balkonów, która w niektórych mieszkaniach osiąga prawie 30 m². Najszybciej sprzedane zostały kawalerki. Średnia cena metra kwadratowego w tym budynku wyniesie 7200 zł

Wszystkie inwestycje mieszkaniowe NC Investment podlegają standaryzacji warunków stawianych architektom. Holding dąży do wyraźnej rozpoznawalności jego budynków na rynku w kontekście kilku czynników: wysokości mieszkań, dużych przeszkleń, dwumetrowego wysięgu balkonów, rodzaju balustrad, boni z charakterystycznymi cegiełkami i wykończenia całej elewacji.

Prace projektowe nad budynkiem przy Pełczyńskiego 20C komentuje architekt Henryk Łaguna z pracowni MAAS Projekt: -Budynek wpisany jest w narożną działkę, tak aby w optymalny sposób zapewnić komfort przyszłym mieszkańcom. Bryła budynku jest zwarta na planie prostokąta z centralną wewnętrzną klatką schodową z trzonem windowym. Orientacja budynku północ-południe daje możliwość właściwego doświetlenia mieszkań, zarazem ochrony akustycznej przed węzłem komunikacyjnym. Poziome podziały elewacji o zróżnicowanej linii z silnie zaznaczonymi dużymi balkonami i daszkami zapewniają z jednej strony spokojny apartamentowy charakter architektury, a z drugiej dynamiczny. Szczególną uwagę poświęciliśmy na zapewnienie jak najlepszych warunków przyszłym mieszkańcom wewnątrz budynku. Mieszkania zaprojektowane zostały zgodnie z zasadą podziału na część dzienną i nocną z przejrzystym rozkładem funkcjonalno-przestrzennym.

Inwestycja przy Pełczyńskiego 20C w Warszawie przygotowywana była przez spółkę od dłuższego czasu. Pierwotny projekt nie uzyskał jednak pozwolenia na budowę z powodu rozbieżnych stanowisk organów administracji publicznej związanych z drogą publiczną, przy której położona jest inwestycja. Obecnie rusza więc projekt drugi, nieco zmniejszony, z dostępem do budynku od drogi wewnętrznej.

Najnowszą inwestycję holdingu komentuje jego prezes Piotr Laszkiewicz: -Pełczyńskiego 20C jest naszą kolejną propozycją, która wymyka się prostym definicjom. Wprawdzie nie jest to apartamentowiec, niemniej jakość rozwiązań architektoniczno-funkcjonalnych oraz kilka udogodnień technicznych – nieczęstych w przeciętnym budownictwie mieszkaniowym – sprawiają, że osobie zainteresowanej apartamentem łatwo będzie go stworzyć. Tak oto dajemy w tym budynku mieszkania o ponadstandardowej wysokości 2,75 m. Do garażu samochody wjadą windą. W żadnej z naszych inwestycji nie oferujemy w garażach tak nielubianych platform do parkowania piętrowego. W samych zaś mieszkaniach, mimo że nie było takiej potrzeby, całą stolarkę okienną zaoferujemy o podwyższonej izolacyjności akustycznej.

Zgodnie ze standardami NC Investment na działce pod budynek nie zostanie wycięte ani jedno zdrowe drzewo. Holding nigdy nie wycina drzew, ale je przesadza. W ten sposób pozostanie na terenie inwestycji piękny dwupienny dąb szypułkowy, dodatkowo zaś na działkę przywiezione zostaną drzewa przesadzone z innych terenów holdingu. Powierzchnia biologicznie czynna wyniesie w tej inwestycji 306 m². Będzie ją tworzyć głównie zieleń niska na płycie garażu i maty wegetacyjne na dachu.

Tekst na podstawie informacji prasowej. Zdjęcie: materiały prasowe



Facebook