Przez ostatnie kilkadziesiąt lat kwitła moda na turystykę górską. Pierwsi turyści zostali sprowadzeni do miejscowości w Tatrach przez dr Tytusa Chałubińskiego, który polecał Zakopane jako uzdrowisko w przypadku infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych. Z czasem znaleźli się pierwsi odważni, którym dzika turystyka bardzo się spodobała. Obecnie mieszkańcy Zakopanego utrzymują się z turystyki – noclegi, pokoje gościnne, domki letniskowe stały się sposobem na życie. Podobnie jest w przypadku osób sprzedających pamiątki z Zakopanego. Co ciekawe, sprzedawane przedmioty trzeba oglądać ze wszystkich stron, ponieważ ich część oznaczona jest „made in China”. Niemniej jednak można znaleźć coś oryginalnie zakopiańskiego. Rozwinęły się również lokale gastronomiczne. Zakopane oferuje pożywne posiłki w karczmach, pizzeriach i jadłodajniach z domowymi obiadami. Na deser można wybrać się do kultowej, zakopiańskiej cukierni Samanta. Do miasta przyjeżdżają turyści w każdym wieku, zarówno starsze osoby, jak i rodziny z dziećmi, które chciałyby zaszczepić w nich miłość do gór.