Rate this post

Południowy Tyrol charakteryzuje się idealnym połączeniem niemieckiej precyzji i włoskiej fantazji. Skomplikowaną historię tego terenu zdradzają dwie równorzędne nazwy: włoska: Alto Adige i niemiecka: Sudtirol. W tym rejonie obowiązują równorzędnie oba języki.
Turysta, który przyjeżdża tu na narty spotyka wszędzie podwójne nazewnictwo (Alpe di Siusi i Seiser Alm) a czasami nawet potrójne, gdy używa się równocześnie nazw w języku ladyńskim na terenach zamieszkiwanych przez ludność ladyńską. Króluje tu kuchnia zarówno włoska jak i niemiecka. Ale przyjeżdża się tu z innych zgoła powodów niż kuchnia ? są tu idealne warunki dla narciarzy zarówno bardzo zaawansowanych w swoich umiejętnościach jak i początkujących. Poza tym jest naprawdę, na czym zawiesić wzrok,gdy spojrzy się w stronę majestatycznych Dolomitów, które powstały z bardzo odległego w czasie dna morskiego, więc pełno w nich skamielin i zastygłych w kamieniach koralowców. Latem zielone przestronne hale zimą zamieniają się w cudowne, szerokie nartostrady; hotele umiejscowione są tak, że zakładając tuż przed hotelem narty na nogi już można szusować na jednej z 60 kilometrów tras narciarskich.